Frederiksborg-studenter så »København fra en ny vinkel«
Fredag flyttede 3.i fra Frederiksborg Gymnasium deres undervisning ind til Nørrebro i København, hvor de var på Alternativ Byvandring. Med dem rundt var en tidligere Frederiksborg-elev, der nu er underviser hos Mellemfolkeligt Samvirke.
Ofte er København typisk lig med strøget og Tivoli, mens Nørrebro er noget, man hører om i medierne. Og oftest er det i forbindelse med uroligheder.
Selvom mange elever fra 3.i på Frederiksborg Gymnasium på forhånd kendte til Nørrebro, oplevede de fredag en anden side af den ellers velkendte hovedstad.
”Jeg har da været i København mange gange, men når vi kommer fra Nordsjælland, plejer vi at tage S-toget ind og stå af på Nørreport, og så er det dér, vi er”, fortæller Liv Larsen fra 3.i, der efter tre timers gåtur på Nørrebro kunne konstatere:
”Jeg har set København fra en ny vinkel”, lyder det fra den snarlige student.
Undervist af tidligere Frederiksborg-elev
Den alternative byvandring blev faciliteret af Mellemfolkeligt Samvirkes undervisningsprojekt, VerdensKlasse. Den ene af VerdensKlasses to undervisere, der var med eleverne rundt, er sågar tidligere elev på FG.
”Det er mega fedt at kunne vise eleverne, hvad Københavns byrum og et område som Nørrebro faktisk kan”, siger Clara Lisbjerg, der udover at være underviser hos VerdensKlasse er antropologistuderende på Københavns Universitet og selv bor i København.
”Det, man hører om København i medierne, er jo kun en brøkdel af, hvad byen i virkeligheden er. København er jo først og fremmest et sted, hvor mennesker bor og lever side om side, ligesom Hillerød er det. Forskellen er bare, at der bor en del flere mennesker, og at der er en del flere kulturer repræsenteret i København”.
Man lærer mere af at opleve det
3.g-eleverne fra Frederiksborg Gymnasium startede dagen i Mellemfolkeligt Samvirkes gård med en introduktion til Nørrebro fra VerdensKlasse-underviserne, og derefter skulle de i små grupper rundt i byrummet. I hånden havde de en smartphone med en app, der guidede dem. Undervejs skulle de løse små opgaver om mangfoldighed, demokrati og aktivisme, der relaterede til de steder, de besøgte.
”Det var fedt at komme ud. Man lærer helt klart mere af at opleve det”, mener Liv Larsen.
Hun og klassekammeraterne kom blandt andet forbi Assistens Kirkegården, Jagtvej 69, Blågårds Plads, Det Frie Gymnasium og Den Røde Plads, der alle på forskellige måder repræsenterer medborgerskab og demokrati. På den måde tager eleverne nogle refleksioner omkring både København og deres egen hjemby med hjem i S-toget.
”Det overrasker mig, hvor fredelig Blågårds Plads er. Jeg havde et indtryk af Nørrebro som et sted med mange konflikter, men her virker egentlig meget fredeligt”, siger Liv Larsen.