Hvem laver din chokoladebar?

Kan du være sikker på, at du ikke indirekte støtter børnearbejde og børneslaveri ved at spise chokolade? Ofte vil svaret være nej. Den gode nyhed er, at det kan vi lave om på – hvis vi vil.
Undervisningsmaterialet til dokumentarfilmen Chokoladekrigen af Miki Mistrati er udviklet som et dilemmaspil målrettet 13-17-årige elever til fagene geografi og samfundsfag. I dilemmaspillet opstilles forskellige scenarier for, hvordan man kommer børnearbejde i chokoladeindustrien til livs, og som tilbyder en bedre aktørforståelse af de involverede: fra den fattige børnefamilie i Mali og den pressede kakaobonde i Ghana over den multinationale chokoladeindustri til den enkelte forbruger.
Undervisningsmaterialet omhandler temaer indenfor tre af FN´s verdensmål for bæredygtig udvikling.
Verdensmål 1: Afskaf fattigdom
Verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion
Filmen handler om en advokats forsøg på at få chokoladeindustrien til at påtage sig et juridisk ansvar for seks tidligere kakaobørneslaver i Elfenbenskysten, Vestafrika. Filmen er på engelsk med danske undertekster.
Instruktøren af Chokoladekrigen, Miki Mistrati, fortæller:
"Som instruktør kender jeg fortællingens kraft til at inspirere til forandring. Med undervisningsmaterialet har vi mulighed for at fortælle en ny historie - en, der opmuntrer børn og unge til at blive bæredygtige forbrugere og til at tage skridt til at beskytte andre børn mod slaveri i chokoladeindustrien."
Når eleverne er færdige med forløbet:
- har de set en dokumentarfilm om børnearbejde og børneslaveri i kakaoproduktionen i Vestafrika samt chokoladeindustriens involvering heri
- kender de baggrunden for, hvorfor børnearbejde på kakaofarmene er så udbredt
- har de spillet et dilemmaspil om, hvordan man kan stoppe børnearbejde på kakaofarmene.
Se traileren til filmen her:
HENT UNDERVISNINGSFORLØBET TIL 'CHOKOLADEKRIGEN' PÅ VERDENSMAALENE.DK
Undervisningsmaterialet er produceret af Koncentrat i samarbejde med made in copenhagen. Materialet er støttet af OpEn – Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje.