Tonsvis af ideer strømmede ud til Climate Action Lab
Seks grupper unge fra forskellige gymnasier og byer havde meldt sig til Climate Action Lab torsdag og fredag den 24. og 25. november. Et event afholdt af Mellemfolkeligt Samvirke under projektet ActJust. Her skulle de unge finde lokale klimaudfordringer, og gennem designmodellen Design for Change, forsøge at finde på en løsning til problemet. Projektkoordinator, Katrine Grothe, fortæller:
'Design for Change' er en simpel model, hvor deltagerne gennem enkle øvelser bliver guidet til at identificere et problem som de derefter i fællesskab finder og skaber løsninger til. Øvelserne er tilrettelagt, så de udfordrer deltagerne til at tænke nyt og være aktive gennem hele processen.
Der blev leget, bygget og tænkt kreativt hele dagen lang, og da torsdagen lakkede mod enden, havde alle grupper fundet en løsning, og arbejdede på at få lavet en fed præsentation, som de kunne pitche for dommerne om fredagen. Dommerpanelet bestod af Peter Christiansen fra Mellemfolkeligt Samvirke, Mathias Molbech Lund fra Teknologisk Institut og Ingrid Hejslet Larsen fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.
Blandt de mange præsentationer var bl.a. ideer til bedre bæredygtig cykelkultur i København. En madpark i Nyborg, der skulle give flere lokale fødevarer og skabe et undervisningsrum til børn, hvor de kunne lære om mad fra jord til bord. Et app-univers der giver forbrugere en komplet samling af madspildstips – fra gode råd om placering af fødevarer i køleskabet, der forlænger deres holdbarhed, til en opskriftssamling der hjælper dig med at udnytte alle dine råvarer samt inspiration til restemad.
Ideerne var mange og gode. Der var masser af engagement og energi i at finde løsninger, hvor vi alle kan gøre lidt for klimaet.
Det bekræfter Katrine Grothe, når hun siger, Klimakampen står højt på mange unges dagsorden, men det skaber også angst og magtesløshed hos rigtig mange unge. I Mellemfolkeligt Samvirke er vi en del af et EU finansieret projekt, der skal samle unge fra hele Europa og give dem konkrete handlemuligheder og skabe løsninger på nogle af de udfordringer, vi står overfor, når det gælder klimaet.
Vinderholdet blev en gruppe fra Svendborg, der havde fødevarer som tema. De ville gerne lave en lokal supermarkedsrestaurant, hvor alle de kasserede madvarer fra supermarkedet, blev gjort til billige og lækre retter til forbrugeren. Godt klaret. Gruppen fra Svendborg skal med til Wien i Østrig til februar, hvor alle vinderne fra de forskellige Climate Action Lab rundt i Europa mødes, for at kigge på de europæiske klimaudfordringer.