Tradiums 10. klasser skal være aktive verdensborgere
På Tradium i Randers vil de gerne lære deres EUD10-elever at tage ansvar. Derfor havde de besøg af VerdensKlasse, der afholdt workshop i aktivt verdensborgerskab.
Af Jonas Løytved, VerdensKlasse
Speeddating, kortspil og post-its i alverdens farver. Det var et par af ingredienserne til at få refleksionerne og diskussionerne i gang hos eleverne på EUD10-linjen på Tradium i Randers.
Sådan cirka hver tredje onsdag skal oplæg og workshops udefra inspirere og danne teenagerne på forskellig vis. Overskriften er “Klar, Parat”, og den første workshop onsdag den 28. august var netop med det formål at gøre eleverne klar til en tilværelse i en global og mangfoldig verden.
Tradium havde besøg af VerdensKlasse - et undervisningsprojekt under Mellemfolkeligt Samvirke - som i halvanden time gjorde eleverne klogere på globalisering, globale udfordringer og FN’s 17 Verdensmål. Målet var at gøre eleverne til aktive verdensborgere, der selv kan handle på globale udfordringer.
Ingen sad stille
- Vi vil gerne have, at vores elever ikke kun tænker på, at de kommer fra Randers, men også tænker på, at de er en del af det omkringliggende samfund. At deres handlinger måske også har betydning for nogen, der bor på Bali eller i Indien, fortæller Michael Schouboe, der underviser i dansk og engelsk på Tradium.
Han kunne se de i alt 100 elever svede i det godt varme auditorium. Det var nemlig ikke halvanden time, hvor de fik lov at sidde stille - tværtimod. Auditoriet blev indrettet til verdenshjørner, hvor eleverne for eksempel skulle reflektere over, hvor deres tøj var produceret, og hvor deres yndlingsmusik kom fra. Senere skulle de speeddate med hinanden om, hvad det vil sige at være en verdensborger, og de skulle også bytte verdensmålskort med hinanden med det formål at lære om flere forskellige af FN’s Verdensmål.
- Mine kollegaer og jeg vil fortsætte med at arbejde med Verdensmålene og integrere dem i undervisningen. De kommer til at følge os resten af året, siger Michael Schouboe.
Eleverne reflekterede
Arbejdet med at gøre EUD10-eleverne til aktive verdensborgere fortsætter altså også efter workshoppen med VerdensKlasse, men allerede under den afsluttende refleksion over elevernes eget ansvar og pligter i en globaliseret verden, var diskussionslysten stor.
- Jeg synes ikke, at det er rimeligt, at vi skal rydde op efter alle andre, kommenterede en dreng for eksempel i relation til klimaforandringerne. Han var skuffet over, at generation før ham havde ladet stå til.
- Det kommer også til at gå ud over vores børn, hvis vi ikke gør noget, sagde en pige.
Den randrusianske ungdom er engagerede og klar til at tage ansvar.
Læs mere om VerdensKlasses workshop i Verdensborgerskab her.