18-årige Marius til EU: ”Klimakrisen holder ikke pause!”
For Marius er sagen klar: Klimakrisen bliver kun værre, hvis ikke vi i samlet flok og på tværs af nationer og folkeslag indstiller os på at løse den. Ifølge Marius har den yngre generation en helt særlig rolle som klimakampens fortrop.
”Klimakrisen holder ikke pause. Den nærmer sig også vores del af verden, og det er min generation, der skal træffe de endelige valg. Det er nemlig min og fremtidige generationer, der kommer til at mærke konsekvenserne af krisen allerhårdest”, pointerer Marius, der er i gang med 3.g på Tørring Gymnasium.
Gennem en studievejleder fik han nys om projektet YouRoTrip, og han øjnede med det samme en unik mulighed for at kunne slå et slag for klimaet sammen med lige så klimabevidste unge som ham selv.
YouRoTrip er et europæisk samarbejde bestående af Mellemfolkeligt Samvirke og otte organisationer, der med støtte fra Erasmus+ afholder klimacamps på tværs af kontinentet. De forskellige klimacamps fungerer som workshops, hvor unge fra 16 til 30 år udveksler synspunkter og hver især giver deres bud på, hvordan klimakrisen kan løses bedst muligt. Workshoppen rundes af med, at de unge sammen formulerer et klimamanifest med deres løsningsforslag, der overleveres til politikerne i Europa-parlamentet.
”Jeg syntes, projektet lød spændende, og jeg havde ikke prøvet noget lignende før. Jeg havde allerede en interesse inden for politik og klima, og jeg mente derfor, at en international klimaworkshop ville kunne udvide min horisont”, lyder det fra Marius.
Kort efter stod Marius i byen Timisoara i Rumænien – et historisk og kulturelt centrum, der er kendt som byen, hvor det folkelige oprør, der førte til den kommunistiske diktator Nicolae Ceausescus fald, blev indledt i 1989. Med historiens vingesus i ryggen kastede Marius sig sammen med 30 andre unge ind i kampen mod en anderledes, men lige så brutal diktator, nemlig klimakrisen. En uge med livlige diskussioner og interessante kulturmøder fulgte, og oplevelsen gjorde så stort et indtryk på Marius, at han besluttede sig for at rejse til den spanske hovedstad Madrid for at deltage i endnu en klimacamp.
”Jeg fik en bedre forståelse for andre folks opfattelse af, hvad klimakrisen byder på, ved at deltage i begge camps. De var på ingen måde ens, og selvom vi alle var enige i, at der skal handles, kom vi med forskellige baggrunde og vi har derfor heller ikke lige vilkår for at kæmpe slaget om klimaet. Vi havde derfor også forskellige forestillinger om, hvad der rent faktisk er muligt at gøre. De forskelligheder er det vigtigt at være opmærksom på.”
Som YouRoTrip-veteran med to klimacamps på CV’et er meldingen fra Marius helt klar: ”Jeg vil uden tvivl anbefale andre gymnasieelever at deltage i projektet. Selvom campen blot varer en uge, får man lært en hel masse mennesker at kende, der kæmper for det samme som én selv. Det er en unik mulighed for at danne forbindelser, der strækker over hele Europa. Det er en mulighed, der sjældent viser sig.”
VerdensKlasse deltager løbende i lignende projekter, hvis du kender en ung, der kunne være interesseret i at deltage, så hold øje med os på Facebook og tilmeld dig vores nyhedsbrev, da det er her, vi annoncerer nye projekter.